Corona-afspraken EBV Mustangs, 7 oktober 2020

Het is een zaak van ons allemaal. Alleen samen kunnen we Corona bestrijden en daarom doen we dan ook een dringend beroep aan eenieder om de regels te respecteren.

Verderop in dit bericht hebben we de richtlijnen voor spelers en begeleiders opgenomen. Tevens staan hier de basisregels voor scheidsrechters en tafeljury. Mocht dit relevant voor je zijn, dan verzoeken wij je hier kennis van te nemen.

Deze richtlijnen en basisregels zijn onder andere afgeleid uit informatie van het RIVM, de Nederlandse Basketbal Bond en de gemeente Emmen.

De Nederlandse Basketbal Bond heeft een filmpje gemaakt waarin op een praktische manier wordt uitgelegd hoe je met de regels omgaat.

De basisregels zijn;

 • Heb je klachten, blijf thuis en kijk op de site van de GGD of je je moet laten testen;
 • Ben je 18 jaar of ouder, houd dan 1,5 meter afstand van anderen;
 • Was vaak je handen;
 • Vermijd drukke plekken;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.;
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg;
 • Schud geen handen;
 • Geforceerd stemgebruik, gillen/roepen langs het veld, vanaf de tribunes/stoelen is niet toegestaan;
 • Het is ouders/begeleiders niet toegestaan de sporthal tijdens trainingen en wedstrijden te bezoeken;
 • Tijdens de autorit naar uitwedstrijden raden wij aan dat iedereen mondkapjes

Als je positief getest bent of als je in contact bent (geweest) met iemand die positief getest is, dan:

 • blijf je thuis;
 • meld je bij de trainer/coach waarom je thuis blijft;
 • volg je de regels die opgesteld zijn door de GGD e/o RIVM m.b.t. de duur van de quarantaine.

 

Richtlijnen voor spelers en begeleiders;

Concrete afspraken vanuit de vereniging

 • Reinig bij binnenkomst van de sporthal/gymzaal en bij vertrek je handen met desinfectiemiddel dat door EBV Mustangs ter beschikking wordt gesteld;
 • Kom zo veel mogelijk in je sportkleding naar de hal;
 • Buiten loop je op je buitenschoenen, binnen op je basketbalschoenen;
 • Neem je eigen bidon mee en vul deze alvast thuis;
 • Ga thuis naar het toilet (mogelijk zijn niet alle toiletten in de verschillende hallen/zalen geopend);
 • Voor en na de training hou je je aan de afstand van 1,5 meter;
 • Kom alleen in de sporthal om te basketballen en blijf niet hangen;
 • We vragen aan iedereen die 13 jaar of ouder is een mondkapje te dragen in de sporthal. Dit hoeft niet tijdens het sporten;
 • Houd een maximum van zes mensen per kleedkamer aan;
 • Houd je aan looprichtingen;
 • Volg de aanwijzingen van de trainers, bestuursleden en de coronacoördinator op;
 • Teamyells en luidkeels aanmoedigen door spelers, coaches of begeleiders is niet toegestaan.

Met ingang van 29 september is publiek bij wedstrijden niet toegestaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor de begeleiders van de bezoekende U22- en jongere teams. Hier worden ook de chauffeurs onder gerekend. Zij mogen de sporthal wel betreden, maar alleen om de wedstrijd te bekijken vanaf aangewezen plekken op de tribune. Wij vragen u het aantal chauffeurs zoveel mogelijk te beperken.

Kom niet te vroeg, verzamel je buiten als team en ga direct naar de aangewezen kleedruimte.

Ga pas het veld op als het veld waarop gespeeld gaat worden beschikbaar is.

Teams doen een reguliere warming-up. Bij de line-up, die zes minuten voorafgaand aan de wedstrijd plaatsvindt, lopen de teams langs elkaar en wensen elkaar mondeling of middels een box met vuist of elleboog een prettige wedstrijd. Handen schudden is niet toegestaan.

Coaches en wisselspelers, alsmede teambegeleiders moeten tijdens de wedstrijd in het bankgebied zitten.

De wisselspelersstoel staat minimaal op anderhalve meter van de tafeljury en minimaal anderhalve meter van het spelersbankgebied. De wisselspeler mag pas het veld in als de andere speler het veld heeft verlaten.

Bij U22 en Heren 1 moeten alle spelers en coaches aan de kant en de teambegeleiders allemaal anderhalve meter afstand van elkaar houden. Bij U18 en jongere teams hoeft dat niet. Wel moeten bij U18 en jongere teams de coaches en begeleiders, indien zij 18 jaar of ouder zijn niet alleen minimaal anderhalve meter afstand houden van zowel hun eigen spelers als die van die van de tegenstander, maar ook van alle andere aanwezigen.

Aanmoedigen kan door klappen of stampen. Er wordt niet geroepen, geschreeuwd of gezongen. Dit geldt zowel voor de spelers op de bank als de toeschouwers. Dus geen; “De-fense, Let’s go” etcetera.

Na afloop van de training en wedstrijd worden de teams verzocht zo spoedig mogelijk de zaal te verlaten. Het advies is om niet de douchen.

 

Richtlijnen voor scheidsrechters:

 1. We delen je komend seizoen in op basis van je beschikbaarheid (externe) en zoveel mogelijk vóór of na je eigen wedstrijd (interne).
 2. Ben je verhinderd, regel dan zelf tijdig een vervangende scheidsrechter en geef deze aan de contactpersoon van de scheidsrechters op wedstrijddagen door.
 3. Verschijn tijdig (20 minuten voorafgaand aan de wedstrijd, want dan beginnen je bevoegdheden) en correct gekleed (trainingsbroek, grijs shirt) op het veld waar je moet fluiten en controleer de wedstrijdmaterialen en spelerskaarten.
 4. Selecteer een wedstrijdbal en markeer deze eventueel
 5. Teams doen een reguliere warming-up. Bij de line-up, die zes minuten voorafgaand aan de wedstrijd plaatsvindt, lopen de teams langs elkaar en wensen elkaar mondeling of middels een box met vuist of elleboog een prettige wedstrijd. Handen schudden is niet toegestaan.
 6. Coaches en wisselspelers, alsmede teambegeleiders moeten tijdens de wedstrijd in het bankgebied zitten.
 7. Een speler die in het veld komt als vervanging van een andere speler (een reguliere wissel) moet buiten het veld wachten totdat de gewisselde speler (die dan dus vervanger is) het veld heeft verlaten voordat de nieuwe speler het veld betreedt. De wisselspelersstoel staat minimaal op anderhalve meter van de tafeljury en minimaal anderhalve meter van het spelersbankgebied.
 8. Bij U20 en Heren 1 moeten alle spelers en coaches aan de kant en de teambegeleiders allemaal anderhalve meter afstand van elkaar houden. Bij U18 en jongere teams hoeft dat niet. Wel moet bij U18 en jonger de coaches en begeleiders, indien zij 18 jaar of ouder zijn (hetgeen meestal het geval is) niet alleen minimaal anderhalve meter afstand houden van zowel hun eigen spelers als die van die van de tegenstander, maar ook van scheidsrechters, tafeljuryleden, wedstrijdcoördinatoren, coronacontactpersoon
 9. Houd zelf ten alle tijde afstand van iedereen.
 10. Een teamyell en schreeuwen door spelers, coaches of begeleiders zijn niet toegestaan. Je kunt er wat van zeggen, maar we hebben geen extra bevoegdheden om mensen te bestraffen. Als we vinden dat onze eigen, iemand anders’ of de algehele veiligheid door het schreeuwen dusdanig in het gedrang komt, dat verder spelen onverantwoord is, hebben we wel de bevoegdheid om de wedstrijd te staken.
 11. Na afloop van de wedstrijd worden de teams verzocht zich zo spoedig mogelijk de zaal te verlaten.

 

Richtlijnen voor tafeljury:

 1. We delen je zoveel mogelijk vóór of na je eigen wedstrijd in, maar kunnen niet voorkomen dat je wel eens ingedeeld wordt terwijl je diezelfde dag een uitwedstrijd of geen wedstrijd hebt, bijvoorbeeld als er maar één team thuis speelt op die dag
 2. Ben je verhinderd, regel dan zelf tijdig een vervangend tafeljurylid en geef deze aan de contactpersoon van de scheidsrechters op wedstrijddagen (Margriet Blaauw) door.
 3. Verschijn tijdig (20 minuten voorafgaand aan de wedstrijd, want dan beginnen je bevoegdheden) op het veld waar je moet jureren en controleer of de benodigde wedstrijdmaterialen (pijl, teamfouten, scorebord, bel).
 4. Laat zes minuten voorafgaand aan de wedstrijd een signaal klinken ten teken dat het tijd is voor de line-up
 5. Coaches en wisselspelers, alsmede teambegeleiders moeten tijdens de wedstrijd in het bankgebied zitten.
 6. Een speler die in het veld komt als vervanging van een andere speler (een reguliere wissel) moet buiten het veld wachten totdat de gewisselde speler (die dan dus vervanger is) het veld heeft verlaten voordat de nieuwe speler het veld betreedt. De wisselspelersstoel staat minimaal op anderhalve meter van de tafeljury en minimaal anderhalve meter van het spelersbankgebied.
 7. Bij U22 en Heren 1 moeten alle spelers en coaches aan de kant en de teambegeleiders allemaal anderhalve meter afstand van elkaar houden. Bij U18 en jongere teams hoeft dat niet. Wel moet bij U18 en jonger de coaches en begeleiders, indien zij 18 jaar of ouder zijn (hetgeen meestal het geval is) niet alleen minimaal anderhalve meter afstand houden van zowel hun eigen spelers als die van die van de tegenstander, maar ook van scheidsrechters, tafeljuryleden, wedstrijdcoördinatoren, coronacontactpersoon
 8. Houd zelf ten alle tijde afstand van iedereen.
 9. Een teamyell en schreeuwen door spelers, coaches of begeleiders zijn niet toegestaan. Je moet er wat van zeggen tegen de scheidsrechters, maar die hebben evenwel geen extra bevoegdheden om mensen te bestraffen. Als we vinden dat onze eigen, iemand anders’ of de algehele veiligheid door het schreeuwen dusdanig in het gedrang komt, dat verder spelen onverantwoord is, hebben de scheidsrechters wel de bevoegdheid om de wedstrijd te staken.
 10. Na afloop van de wedstrijd worden de teams verzocht zich zo spoedig mogelijk richting kleedruimte te begeven.

Postadres EBV Mustangs
Bruntingerbrink 159
7812 VJ Emmen
Nederland

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!
Logo_EBV_wit

E-mail: secretaris@ebvmustangs.nl
Telefoon: 06 - 27 09 53 88
KvK: 40045121
Bank: NL91ABNA0412623536