Stichting Rolstoelbasketbal Emmen gewoon wat gewoon kan

Stichting Rolstoelbasketbal Emmen is in december 2011 ontstaan uit de wens van Annet Tuik om mensen met een beperking aan het rolstoelbasketballen te krijgen. De stichting is opgericht om het wheelersteam van EBV Mustangs te voorzien van sportrolstoelen en om een adviserende rol te kunnen bieden in de wereld van wetten en regels. Niet voor alle mensen met een handicap is sportdeelname vanzelfsprekend. Mensen met een handicap kunnen, net als de rest van de bevolking, op verschillende niveaus sporten.

Medio 2011 zijn er inlooptrainingen gegeven in sporthal Angelslo om leden te werven voor het toekomstige wheelersteam in de Gemeente Emmen. De aanwas en interesse bleek zo groot dat er een rolstoelbasketbal team gevormd kon worden. Onder de vlag van EBV Mustangs werd het mogelijk om eens per week te gaan trainen. Stichting Rolstoelbasketbal Emmen heeft met de hulp van Stichting Rolstoelbasketbal uit Hardenberg in eerste instantie sportrolstoelen beschikbaar gesteld. Het kunnen trainen, bewegingservaring en plezier stonden het eerste seizoen voorop. Het aantal leden nam toe, waardoor het mogelijk werd om het wheelersteam in te schrijven voor de landelijke toernooidivisie C.

De groei en ontwikkelingen zetten zich voort. In maart 2015 nam Nathalie Sulman het voorzitterschap over van initiatiefneemsters Annet Tuik. De stichting ontleent onder andere haar bestaan aan het geven van clinics en demonstraties voor zowel voor minder validen als valide mensen, maar ook aan sponsoring. De wens is om een bredere doelgroep aan te spreken, denkende aan het organiseren van een bedrijven toernooi en bedrijfsuitjes voor bijvoorbeeld politie, brandweer en ambulancezorg. De clinics vinden met name plaats in Drenthe, Overijssel en Gelderland. Door het toenemende aantal clinics werd het door autospuiterij en schadeherstelbedrijf Van Eeks te Hoogeveen, het Stimuleringsfonds van de Rabobank en onze eigen technische commissie mogelijk gemaakt om onze clinicsportrolstoelen te renoveren.

De stichting kan dit allemaal niet alleen en heeft daarom een samenwerkingsverband met onder andere de gemeente Emmen. De BuurtSportCoaches spelen een rol door rolstoelbasketbal in hun Brede School activiteitenladder op te nemen. In samenwerking met Wijkbewoners initiatief Emmerhout heeft Stichting Rolstoelbasketbal Emmen onlangs het Sportplein in Emmerhout geopend met een rolstoelbasketbalclinic.

Met dank aan onze sponsoren Multisprint, tuinadvies en -onderhoud Rien Middelburg en de Car-rage wordt het voor de stichting mogelijk om integratie op gang te brengen tussen valide en invalide mensen. De stichting wil hen laten ervaren dat je ondanks een beperking gewoon kunt sporten, je doelen kunt verbreden en je grenzen kunt verleggen. Er komt door middel van het geven van clinics een stukje bewustwording op gang. En er wordt bekendheid gegeven aan de mooie sport rolstoelbasketbal.

Het wheelersteam van EBV Mustangs traint elke dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur in sporthal Emmerhout. Mocht je interesse hebben om een keertje mee te trainen, neem dan contact op met bestuur@rolstoelbasketbalemmen.nl